Arkiv

Island valde en annan väg ur krisen

Publicerad 18 januari 2012 i Flamman
av Anne-Li Lehnberg

Höjda skatter för dem som tjänar mest, egen valuta och inga extrema åtstramningspaket. Så kom Island ur sin ekonomiska kollaps. Flamman har träffat Steingrimur Sigfusson, vänsterpartist och finansminister.

Någon sade att Island hanterade sin ekonomiska kris som Irland fast tvärtom.
– Ja, det kan man gott säga, säger Steingrimur Sigfusson, partiledare för Vinstrihreyfingin – grænt framboð, Vänsterpartiet – de gröna, VG, och finansminister i en koalitionsregering tillsammans med det socialdemokratiska partiet på Island.
År 2008 stod Island på randen av en konkurs. Bankernas utlåning var mer än tio gånger större än intäkterna. Begreppet finansvikingar myntades, som en beskrivning på finansmän som drivit landets ekonomi i botten. Idag är ekonomin på väg uppåt igen. Det finns några saker som varit avgörande: Island räddade inte sina banker, Island införde inte ”austerity”-paket med åtstramningar i den offentliga välfärden liknande dem i Grekland och på Irland. Och kanske viktigast av allt: Island hade sin egen valuta.
– Hade vi inte kunnat devalvera hade det gått värre, konstaterar Steingrimur Sigfusson och lägger till att det var tur att landet inte var med i EMU.
Krisen på Island tvingade fram ett nyval våren 2009. Socialdemokraterna fick majoritet tillsammans med Vänsterpartiet – de gröna, som närmast kan jämföras med Vänsterpartiet i Sverige. För VG tycks det inte ha varit ett svårt beslut att sätta sig i regeringen.

IMF lyckat

– Om man tror att man kan stödja de svagaste grupperna eller värna om miljön med ett regeringssamarbete, då ska man ha ett mycket gott skäl att låta bli.
Landet fick ett IMF-lån för att ta sig ur krisen och idag är Island ”utskrivet” från IMF, som Sigfusson uttrycker det.
– Samarbetet med IMF var i stort sett lyckat.
Ett ganska oväntat uttalande från en vänstermänniska. Något som han troligen fått höra tidigare, för han lägger genast till:
– Det är underligt att en socialist säger så, men IMF visade stor förståelse och flexibilitet för vår situation.
Steingrimur Sigfusson beskriver vägen ur den mest akuta krisen som att regeringen levererade åt IMF, men på sitt eget sätt.
Regeringen på Island riktade framför allt in sig på att höja skatterna. Det instiftades tre trappsteg i inkomstskatten där låginkomsttagare inte fick några skattehöjningar, medan skatterna steg något för medelinkomsttagare och mest för den rikaste gruppen. Därtill infördes en del nya skatter.
– Det har varit ett stort rabalder om det, de rikaste protesterar, men samtidigt tror jag att det finns en stor förståelse för att något måste göras. Jag kan inte se hur man skulle ha kunnat gjort det bättre.
Ett av de mest konkreta tecknen på att det är på väg att vända för Island är arbetslösheten, som sjunkit från nio procent när den var som högst, till sju procent. Men de senaste tre åren har inte varit enkla.
– Det finns inget sätt att göra det här på och bli populär. Men man har ansvar, inte bara på kort sikt utan också i det långa loppet, det finns ingen välfärd om landet går i konkurs.
För VG:s del har det inneburit ett väljartapp från 22 procent när partiet var som mest populärt till 14 procent idag. Partiet har även förlorat medlemmar under de här åren.
– Jag är tämligen optimistisk till att vi kommer att sitta kvar hela den här valperioden, men det har varit tillfällen då det varit nära att det inte blivit så.

Har fått inflytande

Som när då?
– Hösten 2010 fanns det en tidpunkt då kanske tre personer i regeringen var beredd att stödja budgeten för 2011. Jag var en av dem.
Budgeten gick igenom efter en del omtag och förändringar, men det väcker onekligen frågan hur mycket ett vänsterparti kan och bör kompromissa för att få sitta i en regering.
– Det är klart att det finns situationer då priset blir för högt. Man måste värdera situationen och fråga sig om man har styrka att förändra och om man kan göra någon nytta med sitt regeringsdeltagande.
Samtidigt påpekar han att regeringsdeltagandet har haft betydelse, inte bara genom att en vänsterregering har tagit de mest avgörande besluten under den ekonomiska krisen, utan också på andra områden där VG fått igenom sin politik.
– Island har infört en sexköpslagstiftning liknande den i Sverige. Det är något VG har drivit i flera år, men den tidigare högerregeringen har blockerat det för oss. Island har godkänt Palestina som suverän stat med 1967 års gränser.

Viktigt visa att vänster­regeringar hanterar kriser

Föga förvånande är också Steingrimur Sigfusson positiv till det rödgröna samarbetet i Sverige.
– Jag hoppas att den grund som Lars Ohly och andra lade fortsätter.
Det rödgröna samarbetet har blivit mycket kritiserat i Sverige.
– Ja, men det är inte lätt. Vänsterpartiet försökte och jag är övertygad om att det var rätt. Vi försökte också gå fram med ett samarbete en gång tidigare innan 2009. Då förlorade vi med liten marginal.
Inom kort kommer regeringen på Island att omstruktureras. Sigfusson kommer då att syssla med arbetsmarknadspolitik. Han ser ljust på framtiden.
– Vi var ett av de första länderna in i krisen och vi ser ut att bli bland de första som kommer ut ur den. Det är mycket viktigt att vi visar att en vänsterregering kan hantera en sådan här situation. En av myterna i politiken är att högersidan är ekonomiskt ansvarstagande. Det är tvärtom! Nyliberaler och högerpartier har varit mycket oansvariga, med en kortsiktig hållning till exempelvis skattesänkningar.

Kopiera länk