Arkiv

Ungdomsboenden i Malå

För närvarande är en debatt igång på portalen iMalå rörande temat ”är det inte tillräckligt med flyktingar . . . ”

För närvarande är en debatt igång på portalen iMalå rörande temat ”är det inte tillräckligt med flyktingar . . . ”

Här ställs två poler mot varandra. För det första, kommunen har brist på bostäder i allmännyttan vilket i första hand drabbar ungdomar. För det andra, kommunen måste ha bostäder reserverade för planerat antal kommande flyktingar. Det är förståeligt att situationen skapar frustration bland kommunens ungdomar men det är fel att rikta denna mot flyktingarna. Vi behöver nysvenskar hit till Malå. Om något eller några år då efterkrigstidens stora barnkullar når pensionsåldern blir det brist på folk i arbetsför ålder och då behövs dessa nysvenskar, som under mellantiden lärt språk och anpassat sig till vår kultur och vi till deras.

Men likväl, varje ungdom som på grund av bostadsbrist och mot sin önskan tvingas lämna kommunen är ett oacceptabelt misslyckande. Rätten till egen bostad finns med i FN:s deklaration om mänskliga rättigheter och det är kommunens skyldighet se till att detta efterlevs. Tyvärr förhåller det sig så att mängder av människor över hela landet står i kö, främst ungdomar, utan möjlighet att kunna konkurrera om de alltför få bostäder som finns.

I sann nyliberal anda och med feberaktig iver omvandlas allmännyttan numer i ett rasande tempo till bostadsrätter, vilket innebär att bostaden inte längre är en rättighet utan istället en handelsvara. Vänsterpartiet vill sätta stopp för denna utveckling och istället stimulera bygget av 40 000 bostäder per år, varav minst hälften hyresrätter i allmännyttan.

Vänsterpartiet i Malå har i sin valplattform inför höstens val inskrivit ambitionen att behålla och utveckla allmännyttan och därutöver skapa möjligheter till bra ungdomsboenden i kommunen. Vi ämnar ge dessa frågor hög prioritet.

Kopiera länk