Arkiv

Forska mer om kärnavfallslager

Läs Martin Bildströms detattartikel publicerad i Norran 2010-08-04

I ett nyligt inlägg på DN Debatt uttrycker Torbjörn Åkermark, doktor i korrosionslära och forskare vid KTH, kraftfull kritik mot Svensk Kärnbränslehantering AB (SKB).

Kritiken riktas mot svagheter i det barriärsystem som ska hålla det utbrända kärnavfallet isolerat under mycket långa tidsperioder.

I Sverige räknar man med 100 000 år medan USA anser att avfallet måste hållas isolerat i en miljon år.

Kraftigast kritik riktas mot kopparkapseln som enligt Åkermark utsätts för en korrosion i förvaret som medför att den förintas efter halva lagringstiden. Det finns även indikationer på att den bentonitlera som omger kapslarna kommer att lösas upp och rinna bort, vilket innebär att förvaret förlorat sin isolerande funktion.

SKB har fått liknade kritik tidigare, senast förra hösten också då av KTH-forskare. Tråkigt nog har SKB svårt att ta till sig kritik, snarare blir de än mer låsta och kör sitt spår rakt fram enligt den så kallade KBS-3 modellen.

Redan innan årsskiftet planerar SKB att inlämna ansökan för att bygga ett slutförvar planerat i anslutning till Forsmarks kärnkraftverk.

Åkermark anser i debatten att detta förfarande är slöseri med resurser och att en så kallad säkerhetsanalys är meningslös då kopparn inte uppfyller de grundläggande krav som ställs.

Hans bedömning är att med rådande problemställningar krävs minst ytterligare tio års ny förutsättningslös forskning för att uppnå nödvändig kunskapsnivå.

Han konstaterar vidare att SKB, trots 30 års forskning, i stort står och stampar på samma en och samma fläck. Därför bör ny forskning bedrivas av andra instanser, oberoende av kärnkraftsindustrin, och nödvändiga resurser tas från de miljöavgifter som i dag går till SKB.

Här kan påpekas att Nejsidan mot ett slutförvar i Malå, redan under 90-talet, med kraft efterfrågade en från kärnkraftsindustrin oberoende forskning, vilket totalt ignorerades.

Slutligen kan jag bara konstatera att det känns oroande och skrämmande ifall en kärnkraftskramande högerallians under de kommande åren ska ta sig an en inkommen bygglovsansökning från SKB.

Kopiera länk