Arkiv

Ohälsosamt

Ohälsotalet fortsätter att sjunka. I september uppgick det till 33,6 dagar vilket är en minskning med 7,8 procent sedan september förra året, berättar Försäkringskassan i ett pressmeddelande och slår sig för bröstet. I september månad hade sjuk- och aktivitetsersättning minskat med 6,2 procent jämfört med samma tid föregående år. Antalet personer som fått en utbetalning på grund av sjukskrivning minskade med 18,8 procent jämfört med september 2008.

Ohälsotalet är Försäkringskassans mått på frånvarodagar som ersätts från sjukförsäkringen under en tolvmånadersperiod. Siffrorna är knappast ett mått på att svenska folket blivit friskare. Vad siffrorna inte berättar är hur många som tvingas till arbete trots att de är sjuka, hur många som tvingas till socialbidrag när sjuk- och a-kassa inte längre fungerar och kostnaderna vältras över på kommunerna.

 Det är ett hån att i dag kalla kassorna för försäkringar. I dag fungerar de som straffinstitutioner för att jaga och förnedra sjuka och arbetslösa. I förslaget till valplattform står det mycket riktigt att högerregeringen har skyfflat över den gemensamma välfärden till privata vinstintressen och a-kassa och försäkringskassa har ”körts i botten”. En rödgrön regering måste införa socialförsäkringar värda namnet.

Börje Graf
Vänsterpress 11/2009

Kopiera länk