Arkiv

De sjuka glöms bort

Insändare i Norran

Man måste vara på alerten även om man är sjuk

Anders Borg och Fredrik Reinfeldt för ofta fram budskapet att försämringarna i socialförsäkringssystemen såsom sjukförsäkring och a-kassa är till för att lära individen att ta mer ansvar. Det ska inte gå att tro att man kan sitta och vara trygg menar de. Hela tiden måste man vara aktiv och på alerten även om man är sjuk.De som är beroende av bidrag om de blir sjuka eller skulle förlora jobbet i den låga ekonomi som råder, är enligt det borgerliga ledarskiktet tämligen tvivelaktiga människor. Detta är ett djupt och tydligt ideologiskt budskap som hela tiden hamras ut från regeringen.

När kritik kommer skyller man på världskonjunkturen – en diffus kraft som verkar utifrån. Att folk har det dåligt i dagens Sverige kan inte enligt budskapet vara regeringens fel. Men skatterna har sänkts för höginkomsttagare och höjts för de som inte har kvalat in på arbetsmarknaden, sjuka och pensionärer.

När man byggde upp socialförsäkringssystemet var det i allra högsta grad en moralisk handling. Man skulle värna om de sjuka och svaga. Den nuvarande regeringen värnar inte mycket om de sjuka och svaga.

Olov Wikström
Skellefteå

Kopiera länk