Arkiv

Jobbprogram

I finanskrisens spår

Sedan hösten 2009 har Västerbotten drabbats hårt av varsel och uppsägningar av anställda. Det är framför allt de exportberoende företagen och dess underleverantörer som drabbats i finanskrisens spår. I Västerbotten finns det många företag inom verkstads- och träindustrin där orderingången minskat drastiskt och där många anställda tvingats lämna sina arbeten. Detta innebär i förlängningen att alla delar av ekonomin drabbas, såväl inom den offentliga som privata sektorn.I Arbetsförmedlingens prognos från juni 2009 uppskattas arbetslösheten i Sverige stiga till 11,3% under 2010. Man förutspår att 8 000 västerbottningar ska bli arbetslösa fram till 2010. Det är framför allt de unga som drabbas.

Till skillnad från den borgerliga regeringen anser Vänsterpartiet att vi måste investera oss ur krisen. I detta program presenterar vi våra idéer för hur detta kan ske.

Offentlig sektor och utbildning

Med fler arbetslösa så minskar också skatteintäkterna dramatiskt i kommuner och landsting. Kostnaderna för socialbidrag ökar i kommunerna. Den borgerliga regeringen möter inte detta med höjda statsbidrag. Kommunerna och landstinget i länet får inte ens en naturlig uppräkning av statsbidragen vilket får som följd att allt fler tvingas lämna sina jobb inom den offentliga sektorn.

Vänsterpartiet vill höja de generella statsbidragen med 17 miljarder under 2009 och 2010. Det skulle ge landstinget och kommunerna i Västerbotten 476 miljoner kronor. Det innebär mer än 1 000 fasta anställningar. Vänsterpartiet vill ge ett investeringsstöd på 8 miljarder till kommunerna, vilket skulle ge 224 miljoner till länet.

Vi anser att de statliga arbetstillfällena bör spridas jämnt över landet. Riksdagen har redan fattat ett beslut om detta, men har inte lagt någon kraft på att genomföra det. Om beslutet genomfördes skulle det innebära cirka 1 000 nya jobb till Västerbotten.

Inom de närmaste åren finns stora behov av nyrekryteringar i den offentliga sektorn, bland annat på grund av pensionsavgångar. Vi vill investera en miljard kronor i ett traineeprogram i välfärden. Det räcker till ungefär 3 000 traineeplatser i Sverige, varav 100 i Västerbotten.

Anställda som riskerar att bli av med jobbet ska få ett permitteringsstöd och kortare utbildningsinsatser, som kan leda till en förhöjd kunskapsnivå och att de får behålla jobbet. För att underlätta för människor som förlorar sina jobb måste det finnas en stark och trygg a-kassa och aktiv arbetsmarknadspolitik med t.ex. riktade utbildningar, ökat antal platser på högskolor och universitet, samt inom yrkesutbildningen och komvux. Möjligheten till sommar- och praktikjobb inom kommunerna, de kommunala bolagen och landstinget måste utökas.

För de som blivit utan jobb vill vi ha en stark a-kassa. Det ger arbetslösa en tryggare tillvaro och gör att den lokala ekonomin inte drabbas lika hårt vid massarbetslöshet.

Småföretag

Vänsterpartiet anser att människor som driver företag inte ska ha sämre social trygghet än anställda. Småföretagare ska ha samma villkor och rättigheter i socialförsäkringssystemet som alla andra.

Vi vill
– Att företag med mindre än 10 anställda helt ska slippa betala 14 dagars sjuklön.
– Genomföra en satsning mot skattefusk och förenkling av skatteregler.
– Utöka stödet till forskning och utveckling.
– Stödja bildandet av en grossiströrelse för lanthandeln.

Lokalt och regionalt vill vi stödja kreditföreningar och kooperativt företagande, t.ex. genom att anslå strukturfondspengar. Vi vill också skapa en speciell miljöteknikfond genom att avsätta en del av avkastningen från de offentliga bolagen. För att främja jämställdheten bör stöden fördelas jämnt mellan könen.

Vi vill förenkla företagares kontakter med myndigheter och utöka kontaktytorna mellan utbildningsväsendet och småföretagen. Detta kan förenkla bildandet av företagarnätverk, vilket särskilt gynnar kvinnor.

Det är viktigt för länets invånare och företag att ha tillgång till en ordentligt utbyggd IT-infrastruktur i länet. Detta kan ske genom Vattenfall, Skellefteå Kraft och Umeå Energi.

Arbete åt alla

Vänsterpartiet anser att alla ska ha rätt till arbete och vill att samhällets mål ska vara full sysselsättning. Detta ska gälla alla, oavsett arbetsförmåga.

Ett sätt att stödja personer med funktionsnedsättning är att använda sig av lönebidrag. Vi vill stegvis höja taken och öka antalet platser för att fler ska få arbete. Samhall är en viktig aktör i det här sammanhanget och Vänsterpartiet vill därför öka anslaget till Samhall. Vi vill också öka funktionsnedsattas möjlighet till personligt biträde.

Vänsterpartiet vill införa sanktioner mot arbetsgivare som inte tar ansvar för rehabilitering och anpassning av arbetsplatsen. Det förebyggande arbetet måste stärkas så att människor inte blir sjuka. Ett steg i detta arbete är att satsa på Arbetsmiljöverket och skyddsombud. Vi anser att forskning kring arbetslivet är av stor betydelse för alla arbetares liv och hälsa. Vi menar därför att regeringens nedläggning av Arbetslivsinstitutet var helt fel.

Vänsterpartiet vill införa en förkortning av arbetstiden till 6 timmars arbetsdag med bibehållen lön. Det skulle leda till fler i arbete och minskad sjukskrivning samt underlätta för en mer jämställd fördelning av arbetet med den icke betalda arbetstiden i hemmet. Vänsterpartiet anser att kommuner och landsting kan gå före i det här arbetet med hjälp av statlig finansiering.

Gröna jobb och miljö

Vänsterpartiet anser att det krävs en kraftig miljösatsning som ska:
– Minska växthusgaserna
– Skapa gröna jobb
– Minska energikostnaden för hushåll och företag.
– Minska vårt importbehov av energi och bli mer självförsörjande.

Skogen

Vi vill ha en ny inriktning på skogspolitiken där vi kombinerar hänsynstagande av den biologiska mångfalden, anpassningen till klimatförändringarna samt möter lågkonjunkturen med att erbjuda ett stort antal nya, gröna jobb. Dessa nya jobb gynnar därför landsbygdsutvecklingen. Vänsterpartiet vill även ha en ökad satsning på förädling av våra skogsråvararor genom att öka andelen hus helt byggda i trä samt att vi vill ha ökad satsning på SLU som i samarbete med Almi och landstingets forskningsavdelning skulle kunna utveckla ny idéer och projekt.

Malmen

Vänsterpartiet föreslår att det utarbetas en långsiktig strategi som knyter ihop den lokala, regionala och nationella nivån för att utveckla gruvnäringen och dess potential. Finansieringsfrågorna och ägarkapital samt tillgång till riskkapital bör särskilt beaktas i den här strategin. Vi vill skapa en gruvfond med privat och offentligt kapital som kan användas för näringens utveckling. Liknande fonder finns redan i andra länder, till exempel i Finland. Sådana fonder skulle kunna möjliggöra en snabbare utveckling av gruvbrytning i t.ex. Fäboliden.

En del av gruvnäringens intäkter borde gå till staten för insatser inom exempelvis miljöforskning. Detta kan ske exempelvis genom ett återinförande av den s.k. kronoandelen eller genom en förändrad minerallag.

Turismen

Vänsterpartiet anser att turismen har en stor potential för att skapa många nya jobb inte minst för Västerbottens inland. Det gäller inte minst olika utvecklingssatsningar inom ekoturism.

Vänsterpartiet menar att det är viktigt att kommuner, landsting och länsstyrelse bidrar till att utveckla och hålla ihop olika turistsatsningar i länet.

Vindkraften

Vänsterpartiet anser att vindkraften är en viktig del av en miljövänlig energiförsörjning och drivkraft till regional utveckling. Vi vill därför se en stor utbyggnad av vindkraft. Som en del i detta vill vi underlätta för vindkraftkooperativ, genom att se till att de inte finns krångliga skatteregler som stoppar utvecklingen. Vi vill också införa ett långsiktigt kompletterande stöd för havsbaserad vindkraft som idag inte omfattas av elcertifikaten.

Enligt branschorganisationen Svensk vindenergi kommer en utbyggnad från 2 TWh till 25 TWh skapa 12 000 nya jobb i Sverige. För Västerbottens del blir det 840 nya jobb.

Energieffektivisering och grönt byggande

All nybyggnation efter 2012 ska vara energieffektiv de skulle göra en effektivisering av energiförbrukningen med ca 50 %.

Vi föreslår ett ROT-avdrag för flerfamiljshus som genomför totalrenovering, förutsatt att renoveringen leder till minst 30 procent minskad energianvändning, införs. Stödet bör utgå till 50 procent av arbetskostnaden. Detta skulle göra att 40 000-50 000 lägenheter i flerfamiljshus, primärt miljonprogram – hyreshus och bostadsrättsföreningar – kunna totalrenoveras per år. Vi föreslår också en extra klimatbonus om 10 procent för radhus, villor, ägarlägenheter och bostadsrättsföreningar som genomför energieffektiviseringar.

Enligt allmännyttans branschorganisation, SABO, skulle en sådan satsning på renovering av 50 000 lägenheter ge 34 000 årsarbeten i hela Sverige. De uppskattar också att nyproduktion av 15 000 hyresrätter per år ger 25 600 jobb. Dessa satsningar skulle givetvis också avspegla sig i Västerbotten.

Transporter

Vi vill öka stimulanserna för att få bort gamla miljöfarliga bilar och andra miljöfarliga fordon och i stället få in nya miljöbilar och mer miljövänliga tyngre fordon. Volvos och SAAB:s miljöbilar och Volvos och Scanias tyngre fordon med miljöprofil borde understödjas.

Vänsterpartiet vill införa en allmän skrotnings- och miljöpremie. Syftet är att minska antalet äldre bilar med höga koldioxidutsläpp till förmån för bilar med små utsläpp och liten klimatpåverkan.

Järnvägen är ett viktigt trafikslag när det gäller att ställa om vårt resande till mer ekologiskt hållbara transporter. Om vi ska lyckas minska klimatpåverkan krävs en utveckling och förbättring av möjligheten att färdas och transportera med tåg. Vänsterpartiet vill öka investeringarna i nya järnvägar till cirka 16 miljarder kronor per år. En del av denna investering är Norrbottniabanan, som göra att transportkostnaderna för godstrafiken kan minskas med cirka 30 procent och att restiderna för persontrafik kan halveras. Detta möjliggör ökad arbetspendling och miljövänligt resande. Vi vill också inleda försök med pendeltågstrafik mellan Skellefteå och Skelleftehamn, samt mellan Holmsund och Vännäs.

Vänsterpartiet vill genomföra ett fullskaligt försök med avgiftsfri kollektivtrafik, så kallat klimattaxa, i Västerbotten. Försöket ska göras med forskarstöd för att utvärdera resultaten.

Vi vill göra en nationell satsning på 1 miljard kronor per år för kollektivtrafik i glesbygd, 2 miljarder kronor i stöd till lokala trafikbolag och en sänkning av fordonskatten på bussar från 20 000 kronor till 1 500 kronor. Detta skulle sänka kostnaderna både busstrafik i glesbygd och stad.

Vänsterpartiets nationella satsning på transporter beräknas ge cirka 8 000 nya jobb i Sverige.

Kopiera länk