Arkiv

A-kasseuppgifter kan lämnas ut

Regeringen vill driva igenom en lag som ska tvinga a-kassorna att lämna ut uppgifter om sina medlemmar. Men a-kassorna protesterar, och får medhåll av Vänsterpartiet.På fredagen sade Eva Uddén Sonnegård, statssekreterare på arbetsmarknadsdepartementet, till Ekot att regeringen sannolikt kommer att driva igenom en lag om att a-kassorna ska lämna ut detaljerade uppgifter om sina medlemmar.

 Syftet med lagen är att regeringen ska få mer detaljerad information om vilka som har lämnat a-kassorna sedan avgiftshöjningen för två år sedan, och hur sammansättningen ser ut. Uppgifterna ska dock avidentifieras och informationen ska inte vara på individbasis, enligt arbetsmarknadsdepartementet.

”A-kassorna överens”
Men enligt Birgitta Lanér, ordförande i Arbetslöshetskassornas samorganisation (SO), är alla a-kassor ”rörande överens” om att de inte vill lämna ut några uppgifter på individnivå om sina medlemmar. Hon anser inte att regeringens argument för varför de behöver uppgifterna håller.

 – Vi har levererat statistik till regeringen tidigare och är beredda att göra det igen. Men det här är vi inte med på. Man börjar ju fundera vart alltihop är på väg? Egentligen har regeringen inte gett några huvudargument för varför de skulle behöva uppgifterna, säger Birgitta Lanér.

V håller med
 A-kassornas register samkörs redan nu med bland andra Centrala studistödsnämnden och Försäkringskassans register, och regeringen har tillgång till statistik om hur medlemsströmmarna gått mellan olika a-kassor, enligt Lanér. SO får medhåll av Vänsterpartiet.
– Det finns ingen rimlighet i att regeringen ska begära in medlemsregister från a-kassorna, som är frivilligorganisationer. Det är ett steg mot ett kontrollsamhälle, säger Josefin Brink, arbetsmarknadspolitisk talesperson för Vänsterpartiet, till TT.

Kopiera länk