Arkiv

Pengar i fickorna

Reinfeldtregimen och dess finansminister slår sig för bröstet och påstår sig värna om skattebetalarnas pengar. I verkligheten stoppar reringen skattepengar rakt i fickorna på sina kompisar; bankdirektörerna. Storbankerna Swedbank och SEB avsätter 294 respektive 1200 miljoner kronor till bonusutdelning. Samtidigt får bankerna stöd av det statliga garantiprogrammet. Till saken hör också att de avskedat 3600 respektive 1 215 personer. Frågan är varför inte de odugliga direktörerna sparkats? Då hade bankerna sparat in på bonusarna. Nordea och Handelsbanken har också bonussystem även om de kallas rörliga ersättningar eller något annat fint.

 I en annan sektor handskas det också frikostigt med skattepengar och det gäller borgerligt styrda kommuner och landsting där pengar går rakt i fickorna på olika vårdbolag, städbolag, skolbolag och annat som numera lagts ut på entreprenad. Tidigare drevs detta själva av kommuner och landsting och det fanns kontroll över verksamheten. Numera kan det finnas 5-6 olika företag på en liten vårdcentral och alla ska de tjäna pengar.

 På detta sätt urholkas kommunernas, landstingens och medborgarnas plånböcker och vinsten går rakt i fickorna på privata bolag där profit är överordnad kvaliteten på service, städning, utbildning, vård och omsorg.

Börje Graf, Vänsterpress

Kopiera länk