Arkiv

Spelregler måste följas

Ledare Västerbottens Folkblad, datum 23 maj, Lars Bodén

Malå kommun drivs som att det var ett aktiebolag och inte vilket bolag som helst utan “Arne Hellsten AB”.

Det är inte VF:s ledarskribent som hittat på det här, utan det är en ganska utbredd uppfattning i Malå. Ena sunden skämtsamt sagt, andra gången med mer allvar.
I Malå saknas det nämligen inte exempel på både toppstyre och avvikelser från vad kommunallagen säger.
En av dem som reagerat starkt och bestämt sig för att “sätta ned foten” är en av kommunrevisorerna: socialdemokraten Jerry Holmström med ett långt fackligt förflutet (IF Metall) på Hultdins i Malå – och kommunfullmäktigeledamot i 14 år.

HÄROMVECKAN fick jag läget beskrivet av Jerry och två andra socialdemokrater, Rolf Andersson och Rickard Westerlund – båda sitter i kommunfullmäktige. Rolf är också ledamot i miljö- och byggnadsnämnden har dessutom lovat att gå in som vice ordförande i industribolagets styrelse och Rickard är ersättare i kommunstyrelsen och i omsorgsnämnden.
De visar mig det ena häpnadsväckande exemplet efter det andra: Hur det kraftigt fördyrade industrihusbygget hanterats, om att en icke anställd kommunal tjänsteman undertecknat skogsförsäljningen, turerna kring barn- och utbildningsnämndens besparingskrav (skolan i Adak och musikskolan), hur BU-nämnden kördes över av kommunstyrelsen, om överklagningar, om länsrättens dom…

DEMOKRATISKT häpnadsväckande är den bisarra historien om hur Rickard Westerlund stoppades i talarstolen mitt under ett pågående debattinlägg – när ett ärende var under behandling i fullmäktige!
– Jag har då aldrig varit med om något liknande under alla mina år i kommunpolitiken, säger Rolf Andersson, en gång i tiden Malås kommunalråd.
Socialdemokraterna i Malå har bestämt sig för att protestera mot toppstyret. I praktiken har det nämligen blivit så, även om Arne Hellsten och Malålistan (ML) lovade något annat inför valet 2006. ML försäkrade att partiet skulle arbeta “för kommunens bästa”. Någon partipiska skulle inte vina i Malå. Det var vad man sa då, nu gör man något helt annat.
– Varje ledamot i kommunfullmäktige gör som den vill bara man gör det Arne Hellsten har sagt, säger Rolf Andersson.
Nu återstår bara drygt ett år av mandatperioden och S tänker satsa offensivt inför valet 2010.
Det högerstyrda blocket i Malå består av: Tolv från ML, en från C, två från FP och en KD. Det röda sidan utgörs av tolv S och tre V. Alltså 16-15 i högerfavör.

ARNE HELLSTEN i vissa sammanhang nästan framställts som “Malås hjälte”, men glorian hamnar på sned när vi exempelvis tittar närmare på industrihusbygget. Det har inte riktigt gått den spikraka demokratiska vägen. Och särskilt billigt blev det inte. 15,3 miljoner skulle bygget kosta enligt fullmäktiges beslut – det ser ut att ha blivit åtta miljoner dyrare! “Nästa år blir det förluster” befarar Jerry Holmström. Han blir riktigt upprörd när industrihuset kommer på tal och pekar på fakta som Komrev tagit fram och som även de politiskt valda revisorer ställt sig bakom. Exempelvis framgår att det inte fanns någon hyresgäst när förfrågan om totalentreprenad genomfördes.

MALÅS PROBLEM i ett nötskal är att Arne Hellsten dominerar och att han och kommunstyrelsens majoritet lagt sig i verksamheter som andra nämnder ska hantera.
Rättskaffens Malåbor inser nog att regler måste följas!
 
Av Lars Bodén 
 
Publicerad 2009/05/23 0:25 under Ledare Västerbottens Folkblad

Kopiera länk