Arkiv

Rapport från träff i Adak om skolans framtid

Malålistan (läs Arne Hellsten) har svängt när det gäller Adakskolan och vill nu lägga ner denna. Han motiverar med att kvaliteten försämrats och att eleverna kommer att få det bättre på Nilaskolan i Malå. I grund och botten saknar han totalt stöd för detta påstående. Jan-Anders Perdahl (V) hävdar rakt motsatt att den stora klassen gör att eleven får mindre tid från lärarna. Möjligen kan en viss förbättring skönjas genom närhet till skolsköterska och kurator.Boende i Adak uttrycker stark vilja att ha kvar skolan. Alternativt om detta inte är möjligt behålla barnen till och med årskurs tre. Därutöver framförs också önskan om respittid för att kunna utreda den så kallade Åmsele-modellen.

Från Vindelnshemsida:old.cs.vindeln.se/default.asp?id=6699

Citat: ”Åmsele småbarnsskola har utarbetat en modell där förskola och åk-2 bildar arbetslag och jobbar tillsammans både personal och barn. Modellen har rönt stor uppmärksamhet, Skolan har haft flera studiebesök från andra kommuner som är intresserade av liknande lösningar när elevantalet minskar. Åmsele ligger 45 km från Vindeln uppströms Vindelälven.

Även om en eventuell nedläggning av Adakskolan egentligen inte är en ekonomisk fråga lyfts ett scenario fram i avsikt att få ner kostnader på byggnader. Det går ut på att riva den stora träbyggnaden och möjligen mellanhuset. Det skulle ge en besparing av minst 150 000 kr per år i el och värme. Jan-Anders Perdahl lyfter även förslag om att skriva ner värdet på byggnaderna vilket skulle kunna ge en besparing om 208 000 kr per år i kapitalkostnader. Vidare, om planer finns på att riva byggnaden någon gång i framtiden så kan värdet redan nu sättas till 0 kr.

Klagomål framfördes också från de närvarande om att kommunen gör alltför lite, eller rättare sagt ingenting för byarna.

I det sammanhanget passade även Perdahl på att omtala Malålistans ensidiga satsning på industrihuset där kostnaderna har skenat upp till hela 23 miljoner kronor.

Kopiera länk