Arkiv

Riskerar att dö om hon utvisas

Migrationsverket har beslutat att svårt njursjuka Anita Daniel, flykting från Nigeria, boende i Umeå inte får uppehållstillstånd i Sverige. Anita kom till Sverige för tre år sedan och har två barn. Hon är i behov av daglig livsuppehållande behandling.

Åtskilliga gånger under senare år har Migrationsverkat agerat lindrigt sagt anmärkningsvärt, alltifrån ytterst inhumana iskalla avvisningar till firande av dessa i champagne.

Men den här avvisningen av Anita Daniel, mot en trolig död får bara inte passera spårlöst förbi. Handläggaren Gunnar Fröberg, ansvarig för beslutet, kan i vanlig myndighetsflyende anda inte kommentera det enskilda fallet men menar generellt ”att om det finns avvisningsbeslut i botten tar Migrationsverket ingen hänsyn till vad som väntar den avvisade i hemlandet”. I detta fall med stor sannolikhet en plågsam död och därtill två föräldralösa barn.

Man kan bara undra över hur Fröberg känner inför handläggningen av ärendet Anita Daniel och dess konsekvenser. Gamla tiders myndighetsutövande skarprättare gömde i alla fall sitt anlete under en svart huva.

Aina H Bildström

Kopiera länk