Arkiv

Önskvärd eller inte

Insändare i Norran

Läser i Norran 7/3 artikeln ”Holländska immigranter ska rädda inlandet” samt ”Lugnet lockade dem att flytta” som handlar om de fem Gold of Lappland-kommunerna som för tredje året i rad åker till Holland på emigrantmässa för att ”ragga nya invånare”. Maria Holmström, Malå kommun, säger: ”Att få nya invånare är en av de verkligt stora utmaningarna”. Anledningen till att en del holländare emigrerar till länder som Sverige, Kanada och Nya Zeeland uppges vara befolkningstätheten. Så långt är jag med.

Jag kan förstå att inlandet lockar om man lider av befolkningstäthet, men faktum är att det finns en stor mängd människor som lider av betydligt svårare omständigheter än så; Det finns människor i behov av skydd. Människor som riskerar förföljelse, fängelse, tortyr och inte minst sitt eget liv om de tvingas återvända till sina hemländer men som trots detta bestämt nekas uppehållstillstånd. Hur jag än vänder och vrider på det får jag inte detta att gå ihop. Jag undrar om behovet av fler invånare bara gäller vissa utvalda privilegierade européer?

Jag är god vän med en utvisningshotad familj. Människor som lagt alla sina resurser på hoppet om en tryggare tillvaro. Detta är resursstarka, högutbildade personer som i högsta grad skulle ha mycket att tillföra vårt samhälle om de bara fick möjligheten. Det sticker mig i ögonen att läsa om befolkningsbrist samtidigt som dessa, för mig, oerhört kära människor nekas tillträde till vårt land. Hur kan vi befinna oss i ett så skriande behov av invånare till vissa områden att vi raggar invånare på emigrantmässor samtidigt som vi (staten/Migrationsverket) nekar människor i behov av skydd asyl till varje pris? Kan någon möjligtvis förklara det för mig?

Förbryllad

Kopiera länk