Debatt

Malålistan vill spara på de mjuka värdena

Debatt 2008-04-04 i Norran

I Malålistans anda viner åter sparbetingen över de mjuka värdena i kommunen. Förvisso fick musikskolan en respit i och med att kommunstyrelsen beslutade återremiss till barn- och utbildningsnämnden. Detta innebär ingalunda någon säkerhet över sikt. Barn- och utbildning uppmanas i beslutet att hitta en annan lösning på de ekonomiska problemen. Detta till trots att skolchefen på aktuellt KS möte tydligt klargjorde att det inte finns några som helst dörrar kvar att finna besparingar bakom. Vad återstår då i detta läge?

Möjligen kan barn- och utbildningsnämnden inkomma med begäran om tilläggsanslag, men detta innebär bara en temporär lösning som dessutom ska behandlas i kommunstyrelsen i skuggan av kommunalrådets budskap: ”Lagd budget ligger”.

Grunden ligger i att en från början allt för orealistiskt snålt tilltagen budget via ovan nämnda direktiv i stort försätter barn- och utbildningsnämnden i en svår, för att inte säga omöjlig situation. Orsaken till detta ligger troligen i en organisatorisk felaktighet.

Vad som år efter år i allt för hög grad tär på barn- och utbildningsnämndens budget är kostnaden för gymnasieskolan, där en stor del av eleverna väljer praktiska utbildningar som medför en större kostnad. Inget fel i detta, men det ska inte ske till priset av en sämre grundskola eller andra inskränkningar för kommunens barn och ungdomar. Barnomsorgen, grundskolan, särskolan och musikskolan behöver arbetsro.

Försämringar inom dessa områden straffar också i förlängningen kommunen genom att den blir mindre attraktiv för inflyttning och därigenom ytterligare minskat befolkningsunderlag.

Fungerar det inte organisatoriskt måste en förändring komma till stånd.

Bästa lösningen är att lyfta ut gymnasieskolan från barn- och utbildning och lägga denna under kommunstyrelsens budget. Där finns åtskilligt fler poster att hyvla och spara ur än vad barn och- utbildnings nämnden förfogar över. Det finns ingen helig lag som tvingar fast gymnasieskolan under barn och- utbildningsnämnden.

Det finns inget direkt samband mellan grundskolan och gymnasieskolan. För den senare gäller endast att ansvarig nämnd ska stå för kostnaden när räkningarna kommer från gymnasieskolorna. Kostnader som under senare år drastiskt ökat.

För Vänsterpartiet i Malå

Martin Bildström

Kopiera länk