artikel

Debattartikel i Norran

I vår demokrati ingår en fri och obunden press som en väsentlig del. Som förtroendevald i olika sammanhang och på olika nivåer har jag mött granskande journalistik. Ibland har jag varit förargad eftersom jag tyckt det gjorts ett dåligt jobb och ibland har jag uppskattat att man gjort vad jag tyckt ett bra jobb. Oavsett min åsikt om journalistik så blir jag mer och mer övertygad om dess roll i en demokrati.

Det gäller på alla nivåer inte minst den lokala nivån. Vi som levt i Norrans spridningsområde vet att Norrans budskap många gånger ansetts och anses som sanningen. Hur många gånger har inte diskussionerna startat med ”i lest däri Norran….”.

Det som nu berört mig är granskningen av diverse hantering av offentlig ekonomi i Malå. Det har bl.a. lett till att en riktad granskning nu inletts vilket naturligtvis är positivt. Man kan fråga sig om något skulle ha hänt om inte journalistiken gjort sitt jobb. Hade vi i Malå på allvar tittat på hur rutinerna följdes? Hade vi börjat diskutera saker som ”sitter i väggarna”?

Det som hänt och händer i Malå visar enligt min mening på den roll som media har i en levande demokrati. I en tid där så kallade nyheter (fake news) lätt blir till politiska redskap behövs en fri och obunden journalistik som inte servar politiken med ”rätt” saker utan mer gagnar och värnar allmänheten.

Lennart Gusta(v)sson, Rentjärn – Malå

Kopiera länk