artikel

Debattartikel i Norran

Varför Malå?

Jag får ganska ofta frågan om varför jag gillar Malå och på något sätt alltid återvänder. Genom åren har jag hunnit med att bo på många andra ställen. Stora städer, i Mellansverige, i norrländska kuststäder. Jag har dessutom haft arbeten och uppdrag som gett mig möjlighet att vara verksam utanför Sverige och skapa en mängd nätverk. Vad har då Malå att ge, vad finns det för möjligheter och vilken bild ska vi sprida?

Boende……..om du vill till mycket rimliga priser bo bra så är Malå med omnejd ett mycket klokt val. Om du anser att bostaden är en handelsvara som du ska tjäna pengar på kanske det finns mer “lukrativa” platser.

Barn och unga…….jämfört med många andra platser jag vistats  på uppfattar jag Malå tryggt och en plats som erbjuder bra förskola och skola. Bra kompetens och hög andel behöriga så vitt jag förstår. Men naturligtvis krävs en medveten politik för att Malå ska kunna fortsätta vara bra.

Äldre……det jag genom äldre anhöriga fått se av Malås omsorgsverksamhet har imponerat på mig. Engagerad personal, en bra service och inte minst sociala nätverk som ger möjlighet att som äldre vara aktiv på olika sätt. Nu “knakar” det lite i välfärdsbygget runt omsorgsfrågorna. Ska förändringar genomföras är det viktigt att informera, lyssna och respektera personal och brukare.

Jobb och näringsliv……för att vara en liten inlandskommun så finns i Malå ett ganska blandat näringsliv med stora aktörer, statlig verksamhet, basindustri samt ett antal mindre företag med stor bredd. Med en liten lokal marknad är det viktigt att se och agera i en alltmer globaliserad värld där modern teknik ger lands- och glesbygd nya möjligheter. Här kan politiken bidra med strategier som skapas med en bred förankring hos näringsliv och fackliga organisationer. Sedan finns i Malå enligt min mening stora möjligheter inom besöksnäringen och här behövs förutom ett antal goda entreprenörer politiska initiativ och beslut. Dessutom har vi en rennäring och en samisk kultur kopplad till Sveriges sydligaste sameby som med kloka strategier naturligtvis kan bidra till en utveckling av hela Malå kommun.

 

Engagemang……Malå har förutom tätorten ett antal byar. Det faktum att det pågår, planeras och genomförs en rad arrangemang, insatser och investeringar beror i första hand på människors engagemang. Ska hela samhället kunna utvecklas behövs det engagemang i stort som i smått. Vi har dessutom i Malå ett stort antal människor som under stor del av året lever i vår kommun även om de är skrivna någon annanstans. Dessa personer, deras nätverk och kompetens, kan vi bli mycket bättre på att tillvarata.

Sammantaget…..ser jag naturligtvis en mängd hot, svårigheter och utmaningar men jag ser också möjligheter att leva ett gott liv. Vi malåbor borde kanske vara mer stolta över oss själva. Vi borde kanske tala om för fler att hos oss finns det plats för fler och hos oss finns det möjligheter oavsett om du är gammal eller ung.

Människors engagemang kommer att vara avgörande för hur framtiden formas. Det finns många sätt att vara engagerad. Jag väljer att göra det inom politiken. I en kommun som Malå där de flesta känner varandra borde det vara naturligt och lätt att lyssna, diskutera och göra människor mer delaktiga och på så sätt bidra till framtidstro.

Lennart Gusta(v)sson

 

Kopiera länk