Om ambulansen flyttas

Jan-Anders Perdahl om konsekvenserna

Att finna argument för varför Malå ska ha kvar ambulansen är inte svårt. Vid hjärtinfarkt är varje minut viktig, vid snabb behandling har man chans att bli helt återställd. Sätts behandlingen in senare än första timmen ökar risken att hjärtat får bestående skador. Den första timmen är den kritiska tiden för de patienter som dör av sina infarkter.

Om ambulansen flyttas till annan ort fördröjs behandlingen med minst 45 minuter, dvs en Malåbo kommer tidigast att komma till sjukhus efter 90 minuter. Vårdens riktlinjer är att det ska dröja maximalt 90 minuter till behandling med ballongvidgning eller propplösande dropp.

Att flytta ambulansen från Malå till annan ort går helt emot Landstingets egen vision och egna mål.

Vision:
År 2020 har Västerbotten världens bästa hälsa och världens friskaste befolkning.

Två av målen:
Bättre och jämlik hälsa. Ökad tillväxt och regional kraftsamling.

Med detta som bakgrund framstår beslutet att ta bort ambulansen i Malå som ännu mer märklig och oförklarlig. Det finns säkert andra besparingar att göra än att minska vården i inlandet, t ex minska reklamkostnader.

Länkar till hemsidor som fakta tagits ifrån:
http://www.omvardnadsmagasinet.se/artikel.phtml?id=263

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *