Arkiv

Gör om pensionerna

Pensionerna sänks nästa år med tre procent . De flesta pensionärer får en sänkning på 3-4oo kronor i månaden av sin inkomst. Pensionärspengarna har spekulerats bort som följd av det nya pensionssystemet.

Pensionerna sänks nästa år med tre procent . De flesta pensionärer får en sänkning på 3-4oo kronor i månaden av sin inkomst. Pensionärspengarna har spekulerats bort som följd av det nya pensionssystemet.

Ansvariga är  allianspartierna (M, FP, C, KD) och Socialdemokraterna.

Sänkningen skulle egentligen ha blivit ännu högre om reglerna i det nya systemet fått slå igenom fullt ut. Men regeringen har föreslagit att en del av sänkningen skjuts upp till 2011-2012. Detta enligt regeringen, för att undvika för kraftiga svängningar. En annan krass orsak är att 2010 är valår, alliansen vill inte förlora pensionärernas  röster. Hur stora sänkningarna blir 2011-12  vet vi inte .

Det gamla ATP- pensionerna garanterade en inkomst till pensionärerna, vid kriser i ekonomin får samhället gå in och betala mer. Det nya pensionssystemet fungerar tvärtom, nu är huvudpoängen att samhället ska slippa garantera inkomsttryggheten till pensionärerna.

Vänsterpartiet står inte bakom det nya pensionssystemet. Det finns två huvudanledningar till detta . Det nya systemet ökar klyftorna mellan pensionärerna som grupp. Däremot fungerade ATP systemet utjämnande både mellan samhällsklasser och mellan kvinnor och män.

Den andra anledningen är att det nya pensionssystemet placerar pensionskapitalet i aktiefonder. Aktiefonder är osäkra placeringar, när kurserna rasar så finns ingen inkomsttrygghet för pensionärerna. Det innebär också att pensionskapitalet pumpas in i den globala spekulationsekonomin där kortsiktig vinstjakt styr placeringen. Det innebär att våra pensionspengar hamnar i vapenindustrin, sexindustrin, i miljöförstöring och i verksamheter som den enskilde pensionsspararen  inte har möjlighet att överblicka

Många av oss pensionärer är oroliga för att pengarna inte kommer att räcka till det allra nödvändigaste . Staten och samhället måste ta de ekonomiska riskerna, inte de enskilda pensionärerna.

Det är dags att ompröva pensionssystemet , och reformera det .

Vi har tre förslag som vi anser viktiga och som vi hoppas att de röd-gröna partierna ställer sig bakom.

  1. Ändra intjäningsreglerna, som det är nu missgynnas låginkomsttagare, sjuka och arbetslösa.
  2. Ta bort bromsen i pensionssystemet.
  3. Sluta spela på börsen med pensionspengarna.

Slutligen vill vi att pensionskapitalet placeras i den statliga AP-fonden att användas till samhällsnyttiga investeringar som t.ex. bostadsbyggande, infrastruktur och att skapa jobb i regionalt svaga områden.

Rolf Carlsson ledamot i Vänsterpartiets distriktsstyrelse i Västerbotten
Gun-Britt Norgren Vänsterpartiet Skellefteå

Kopiera länk